Flavors and colors of the Zacatecan semi-desert: caboches and palm flowers. Two ancestral foods in Mazapil, Zacatecas
PDF (Español (España))

Keywords

Ancestral food
Harvest
Traditional cuisine
Biodiversity
semi desert

How to Cite

Salas Hernández, Juana Elizabeth. 2023. “Flavors and Colors of the Zacatecan Semi-Desert: Caboches and Palm Flowers. Two Ancestral Foods in Mazapil, Zacatecas”. Sillares. Revista De Estudios Históricos 2 (4):261-303. https://doi.org/10.29105/sillares2.4-73.

Abstract

The environmental history of food allows us to analyze the socio-environmental practices related to food, understanding them in a spatial and temporal dimension. With the help of disciplines such as ecology, botany, anthropology and history, food systems are analyzed from a transdisciplinary perspective. In this article, the methodology of environmental history is used to study two characteristic foods of the Chihuahuan desert: cabuches and palm flowers (chochas), the analysis focuses on Mazapil, a municipality in the state of Zacatecas and part of the Zacatecas semi-desert. The objective is to analyze the cultural practices around wild edible plants: cabuche and palm flower, ancestral foods of the semi-desert. The article is divided into three parts: Mazapil: “Biodiversity and socio-environmental conditions”, “Caboche and palm flower. Foods from the Chihuahuan desert”, and “Ancestral foods in Mazapil: cabuche and palm flower”.

https://doi.org/10.29105/sillares2.4-73
PDF (Español (España))

References

“Alimentos Mexicanos Ancestrales”, s/f. http://ama.institutomora.edu.mx/.

Cázares, Juan Francisco. “La cocina de Coahuila”. Coahuila: a punto de sabor, s/f. https://www.identidadypatrimoniocoahuila.com/?fbclid=IwAR3LP3fQQqoLRXRCyNmYTiB5J7F9wpEpbnxJ7rzRv60CcnXPUHC_iqI0z4k.

Ceña Delgado, Felisa. “El sistema alimentario”. I Jornadas del Campus de Excelencia Internacional Agroalimentario, Campus de Excelencia Internacional Agroalimentario, s/f. https://helvia.uco.es/bitstream/handle/10396/6012/ceia3_5.pdf?sequence=1.

Cerbón, Mónica, y Thelma Gómez. “Agua para la mina”. Los explotadores de agua. Consultado el 18 de junio de 2022. https://contralacorrupcion.mx/explotadores-agua-mexico/minera-penasquito-mazapi-zacatecas-agua.html.

Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. “La biodiversidad en Zacatecas: Estudio de Estado”, 2021. https://www.biodiversidad.gob.mx/region/EEB/estudios/ee_zacatecas.

Gobierno de México; Secretaría del Bienestar. “Informe Anual sobre la situación de pobreza y rezago social, 2022”, 2022. https://www.gob.mx/bienestar/documentos/informe-anual-sobre-la-situacion-de-pobreza-y-rezago-social.

Graizbord, Boris, ed. Programa Regional de ordenamiento territorial del semidesierto que abarca los municipios de Concepción del Oro, Mazapil, Melchor Ocampo, El Salvador y Villa de Cos (Región Norte) del estado de Zacatecas, 2014. México, DF: Secretaría de Desarrollo Agrario, Territorial y Urbano; Gobierno del Estado de Zacatecas; El Colegio de México, 2014. http://cit.zacatecas.gob.mx/documentos/Nuevo/PROT/PROTR Norte.pdf.

Lazos, Adi Estela, y Claudio Garibay Orozco. “Legados chichimecas en el paisaje”. En Historia ambiental en el Norte de México, editado por Juana Elizabeth Salas Hernández y Margil de Jesús Canizales Romo, 71–88. Zacatecas: Universidad Autónoma de Zacatecas; El Colegio de San Luis; Red Columnaria, 2020.

Loera López, Olga Lidia. Las condiciones ambientales de las comunidades del semidesierto zacatecano como base para el desarrollo regional sostenible. Caso Estación Camacho, Mazapil, Zac. [Tesís de Maestría]. Monterrey: Instituto Tecnológico de Estudios Superiores de Monterrey, 1997.

Martínez Rosales, Carolina del Rocío. Desarrollo y producción de cabuches en Ferocatus pilosus (GALEOTTI) [Tesis Profesional]. Soledad de Graciano Sánchez: Universidad Autónoma de San Luis Potosí, 2011.

Martínez Sánchez, Lucas. Guachichiles y franciscanos. En el libro más antiguo del convento de Charcas, 1586-1663. Saltillo: Consejo Editorial, 2019.

Meza Pérez, Marco Antonio. Transformación del paisaje en el Pico del Teyra, Mazapil, Zacatecas: una visión desde la silvicultura [Tesis de Licenciatura]. Zacatecas: Universidad Autónoma de Zacatecas, 2017.

Mora-Olivo, Arturo. “Chochas: flores comestibles del desierto”. Ciencia UAT, núm. 13 (2015): 10–13.

Narváez-Elizondo, Raúl Ernesto. “Las plantas silvestres también se comen: un patrimonio bicultural por rescatar”. Árido-ciencia 5, núm. 2 (2020): 3–21.

Panico, Francisco, y Claudio Garibay Orozco. “Minería y territorio: una mirada al conflicto desde Mazapil, Zacatecas”. Dimensión Antropológica, núm. 18 (2011): 123–53.

Picado, Wilson. “Prólogo”. En Historia Ambiental de América Latina. Enfoques, procedimientos y cotidianidades, editado por Pedro S. Urquijo, Adi E. Lazos, y Karine Lefebvre. Morelia: Universidad Nacional Autónoma de México, 2022.

Quiroz, Enriqueta, y Helena Pradilla Rueda, eds. El pasado de futuro alimentario: Los alimentos ancestrales americanos. Ciudad de México: Instituto Mora, 2019.

Recio, Carlos. Guía de la cocina de Saltillo a través del tiempo. Saltillo: Gobierno Municipal de Saltillo, 2017.

Rodríguez Pérez, María Cristina. La cocina zacatecana a través de dos recetarios. Entre la influencia española y el desarrollo de una Hacienda en el Semidesierto, siglos XIX-XX [Tesis de Licenciatura]. Zacatecas: Universidad Autónoma de Zacatecas, 2012.

Secretaría de Desarrollo Social, y Consejo Nacional de Evaluación de la Política de Desarrollo Social. “Informe anual sobre la situación de pobreza y rezago social, 2010”, 2010. https://www.gob.mx/bienestar/documentos/informe-anual-sobre-la-situacion-de-pobreza-y-rezago-social.

Soluri, John, Claudia Leal, y José Augusto Pádua, eds. Un pasado vivo. Dos siglos de historia ambiental latinoamericana. Bogotá: Universidad de los Andes; Fondo de Cultura Económica, 2019.

Urquijo, Pedro S. “Consideraciones para una aproximación a la historia ambiental”. En Historia Ambiental de América Latina. Enfoques, procedimientos y cotidianidades, editado por Pedro S. Urquijo, Adi E. Lazos, y Karine Lefebvre. Morelia: Universidad Nacional Autónoma de México, 2022.

Valdivia Cabral, Juanita Japheth, Ramón Valdivia Alcalá, y Raúl René Ruiz Garduño. “Estado socioambiental en el valle de Mazapil, Zacatecas, a partir del establecimiento de la minera Peñasquito, 2006-2017”. En Estudios recientes sobre economía ambiental y agrícola en México, editado por Víctor Hernández Trejo, Ramón Valdivia Alcalá, Juan Hernández Ortiz, Plácido Roberto Cruz Chávez, y Gustavo Rodolfo Cruz Chávez, 395–412. Guadalajara: Universidad Autónoma de Baja California Sur; Universidad Autónoma Chapingo, 2019.

Vázquez Torres, Verónica Imelda. Cocina tradicional de la Sierra de Pinos. Zacatecas: Instituto Zacatecano de Cultura, 2021.

Villarreal-Quintanilla, José A., Jenry A. Bartolomé-Hernández, Eduardo Estrada-Castillón, Homero Ramírez-Rodríguez, y Silvia J. Martínez-Amador. “El elemento endémico de la flora vascular del Desierto Chihuahuense”. Acta Botánica Mexicana, núm. 118 (2017): 65–96. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-71512017000100065&lng=es&nrm=iso.

Vivo Escoto, Jorge A. La Conquista de Nuestro Suelo. Estudio sobre los recursos naturales de México. Colección de temas económicos y políticos contemporáneos de México. México: Ediciones de la Cámara de la Industria de Transformación, 1958.

Zacatecas, H. Ayuntamientio de Mazapil; Gobierno del Estado de. “Programa de desarrollo urbano del centro de población de Mazapil 2007-2027”, 2007. http://cit.zacatecas.gob.mx/documentos/programas/PDUCP Mazapil.pdf.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Sillares. Revista de Estudios Históricos

Downloads

Download data is not yet available.