Sugar cane: from sweetener to fuel and its impacts as a monoculture in Candelaria
PDF (Español (España))

Keywords

Candelaria
Caña de azúcar
Monocultivo
Historia ambiental
Artículo

How to Cite

Campo González, Daiana. 2023. “Sugar Cane: From Sweetener to Fuel and Its Impacts As a Monoculture in Candelaria”. Sillares. Revista De Estudios Históricos 2 (4):174-210. https://doi.org/10.29105/sillares2.4-58.

Abstract

 

In history, Saccharum officinarum, known as sugar cane, has connoted a status of greatness and recognition as well as misery and submission. Being one of the oldest crops, has allowed it to travel through different geographies and position itself as a device for progress and development in places where waters abound. Since before Columbus introduced it on his second trip to the New World, its properties were already referenced in industrial, ritual, medicinal and food use. This strengthened the perception and possession of the seed as an object of power. Progressively, the monoculture structure allowed it to establish itself as a necessary species for the extractivist economy where, in recent years, its transformation for the manufacture of biofuel has been privileged over that of table sugar. This "innovation" has left in its wake soil degradation, alteration of the hydrological cycle, loss of biodiversity, traditions, health and quality of life of human and non-human communities.

 

The present article is situated in the previous problem. Traces the environmental history of sugarcane in Candelaria, Valle del Cauca. It is treated as a biological and symbolic historical document that offers clues about its privilege, and constant chaining to a hegemonic discourse that between the decades of the 30s and 50s, allows it to position itself, in later years, in a perennial crop. Finally, it exposes the adverse effects that its extensive planting brought to the inhabitants of Candelaria, as well as the decision to turn it into fuel alcohol

https://doi.org/10.29105/sillares2.4-58
PDF (Español (España))

References

Abu Zacaria, Iahia. Libro de Agricultura. Editado por Josef Antonio Banqueri. Madrid, 1802. https://apigranca.es/wp-content/uploads/2021/12/Zacaria_Agricultura.pdf.

Barrera, Pedro Nel. Estudios socioeconómicos. Cali: CVC, 1962.

Chardón, Carlos Eugenio. Reconocimiento agro-pecuario del Valle del Cauca. Informe emitido por la Misión agrícola puertorriqueña, dirigida por el hon. Carlos E. Chardon, y presentado al governador del departamento del Valle en Colombia. San Juan: Negociado de materiales, imprenta, y transporte, 1930.

Corporación Autónoma Regional del Valle del Cauca. Génesis y desarrollo de una visión de progreso. Cali: CVC, 2004.

Corporación Autónoma Regional del Valle del Cauca. Humedales del valle geográfico del río Cauca: génesis, biodiversidad y conservación. Cali: C.V.C., 2009.

Galeano, Eduardo. Las venas abiertas de América Latina. México, DF: Siglo XXI, 2004.

Gironza, Daniel, y Juan Sebastián Morales. Casos de historia empresarial: SUCROAL S.A. - Tecnoquímicas S.A. Santiago de Cali: Universidad ICESI, 2013.

López, Goretti Virgili. Guía medicinal y espiritual de plantas tropicales. Los secretos de las plantas desde el Caribe y la Amazonía hasta el Mediterraneo. Barcelona: Angels Fortune Editions, 2017.

Mambagué, Guillermo Alberto. “Elementos de ecología histórica del valle geográfico del río Cauca y el municipio de Candelaria, Valle de Cauca”. En Etnohistoria y bioarqueología en el municiío de Candelaria, Valle del Cauca. Cali: Universidad del Cauca, 2011.

Martínez Delgado, Luis. Valle del Cauca, 1910-1960. Medio siglo de riqueza. Cali: Interprint, 1960.

Mintz, Sidney Wilfred. Dulzura y poder: el lugar del azúcar en la historia moderna. México, DF: Siglo XXI, 1996.

Paredes Cruz, Joaquín. El Valle del Cauca. Su realidad económica y cultural. Cali: La Voz Católica, 1955.

Patiño, Víctor Manuel. La tierra en la América equinoccial. Bogotá: Presidencia de la República, 1997.

Patiño, Víctor Manuel. Plantas cultivadas y animales domésticos en América equinoccial. Suplemento a los tomos III y IV: Plantas ornamentales. Cali: Imprenta Departamental, 1974.

Perafán Cabrera, Aceneth. “Transformaciones paisajísticas en la zona plana vallecaucana”. Revista Historia y Espacio, núm. 24 (2005): 111–38.

Pinto-Escobar, Polidoro. “Las gramíneas en Colombia”. Revista de la Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales 26, núm. 98 (2002): 59–68.

Ríos Z, Javier de los. Estudio detallado, para fines agrícolas, de los suelos del municipio de Candelaria (Departamento del Valle del Cauca). Bogotá: Instituto Geográfico “Agustín Codazzi”, 1971.

Rivera, Carmen Cecilia, Luis Germán Naranjo, y Ana María Duque. De María a un mar de caña. Imaginarios de naturaleza en la transformación del paisaje vallecaucano, 1950-1970. Cali: Universidad Autónoma de Occidente, 2006.

Rojas, José María. Empresarios y tecnología en la formación del sector azucarero en Colombia, 1680-1970. Bogotá: Banco Popular, 1983.

Silva Holguín, Raúl. Valle del Cauca: Tierra de promisión, t. I. Cali: Imprenta Departamental, 1960.

Valdivia, Luis. Economía y espacio en el Valle del Cauca, 1850-1950. Cali: Universidad del Valle, s/f.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2023 Sillares. Revista de Estudios Históricos

Downloads

Download data is not yet available.